Hopp til hovedinnholdet

Velg innlogging

Ny beregningsmetode for strømprisen - hva betyr det for deg?

Strømprisen beregnes nå på en ny måte. Ishavskraft forklarer hva dette har å si for din strømregning fremover.

Tekst
Julia Wagner
Publisert

Fra og med 30. oktober flyter strømmen vår mer effektivt mellom ulike områder, takket være en ny beregningsmetode kalt flytbasert markedskobling. Det er Statnett (de som eier og drifter det sentrale strømnettet) som har jobbet med testing og lansering i mange år, og beregningsmetoden er brukt i andre land i Europa allerede siden 2015.

Navnet flytbasert markedskobling høres komplisert ut, men tenk på det som å få flere ledninger uten at noen faktisk setter opp nye kabler.

I denne artikkelen får du en enkel sammenligning og hjelp fra ekspertene i Ishavskraft for å forklare hva dette egentlig betyr for nettopp deg.

Strømnettet er som et stort vanningsanlegg

Se for deg strømnettet som et nettverk av vannslanger. Vannet (strømmen) skal flyte fra kraftverkene til husene våre. Problemet har vært at noen steder i nettet, som vi kaller flaskehalser, har vært trange – nesten som når du klemmer en hageslange. Disse flaskehalsene gjør at strømmen ikke alltid kan flyte dit den trengs mest.

Med den nye metoden brukes avanserte algoritmer (tenk på dem som veldig smarte dataprogrammer) til å gjøre hele systemet mer effektivt, litt som å justere alle slanger i hagen for å få jevnere vanning. Kapasiteten i nettet utnyttes bedre, og strømmen flyter deretter.

Tom Eirik Olsen står ute i en allværsjakke en vakker og solfylt høstdag. Han smiler. De oransje løvene blør inn i bildet.

Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft, forklarer at dette betyr mer enn bare tekniske forbedringer.

– Det skrives mye om at resultatet av den nye metoden er dyrere strøm i Nord- og Midt-Norge, mens det blir billigere i sør. Men poenget er altså at de store prisforskjellene mellom områdene som vi har hatt siden 2021 vil utjevnes til en viss grad - litt som vi alltid hadde det før 2021. Prisene vil bli mer stabile, noe som er en fordel for hele landet.

Blir ikke lik pris i nord og sør – men forskjellene vil bli mindre

Den store fordelen med flytbasert markedskobling er at det reduserer de store prisforskjellene mellom ulike steder i landet. Sør-Norge, der strømmen ofte har vært dyr, vil oppleve lavere priser, mens prisene i Midt- og Nord-Norge vil gå noe opp. Dette kan føles urettferdig for noen, men ekspertene påpeker at det gir en mer rettferdig og stabil strømforsyning.

Olav Grunde Lauvdal, porteføljeforvalter i Ishavskraft, hever frem at den nye metoden vil øke kapasiteten i strømnettet, spesielt i perioder med kraftunderskudd.

– Det er en komplisert algoritme som øker overføringskapasiteten, og det vil gi likere priser mellom ulike deler av landet.

Olav prognostiserer en økning på 3-4 øre/kWh i årene 2025 og 2026 for NO4, en prognose som nesten tilsvarer analysene som Statnett har gjort. Olav trekker også frem at flytbasert markedskobling vil bidra til å redusere prisen i perioder med kraftunderskudd i nord.

Hva betyr dette i kroner og øre på strømregninga di?

Som strømkunde har du selvfølgelig lyst til å vite hva dette vil ha å si for di strømregning. På dette spørsmålet finnes det ikke noen fasit. Det er fordi strømbørsen NordPool kun setter strømprisen for påfølgende dag og ikke lang tid fremover.

Det finnes allikevel noen analyser som kan gi en pekepinn for veien framover.

I denne listen finner du Statnett sine testresultater, og hvilke prisendringer de ser for seg fremover:

  • NO1 – Sørøst-Norge: -2%
  • NO2 – Sørvest-Norge: -6%
  • NO3 – Midt-Norge: +9%
  • NO4 – Nord-Norge: +17%
  • NO5 – Vest-Norge: -6%

Vi har tatt de største prisendringene og laget to regnestykker, basert på den største forventete nedgangen på 6 prosent og den største økningen på 17 prosent.

Dame står med ryggen til, holder hendene bak ryggen med skjermen på telefonen ut slik at vi ser at det er Ishavskraft-appen hun har åpen.

Bilde over: I Ishavskraft-appen kan du følge med på strømprisen og ditt strømforbruk

For kunder i Nord-Norge (NO4)

Si at du bor i Nord-Norge og har et årlig strømforbruk på 15 000 kWh (dette er ei normal husholdning). I 2023 var snittprisen på 34 øre/kWh (NO4 er fritatt for mva.). Statnett anslår en økning med 17 prosent.

Et regnestykke, strømpris × forbruk:

  • Snittpris i 2023 i NO4: 34 øre/kWh (strømpris) × 15 000 kWh (forbruk) = 5 100 kroner
  • Mulig prisøkning med 17 % i 2025: 40 øre/kWh (strømpris med økning) × 15 000 kWh (forbruk) = 6000 kroner
  • Årlig økning: 900 kroner

Dette betyr at en gjennomsnittlig husholdning i Nord-Norge kan få en årlig økning på rundt 900 kroner på strømregninga. Dette gjelder kun strømdelen av strømregninga og tar ikke nettleie eller andre avgifter med i beregningen.

Les også: Hjelp, hva betyr alle disse ordene på strømregninga mi?

For kunder i Sør-Norge (NO2)

På den andre siden, for de som bor i Sør-Norge der strømprisen kan synke med 6 prosent, vil det kunne bli billigere. Snittprisen i 2023 var 113 øre/kWh (inkl. mva) og vi antar igjen et årlig forbruk på 15 000 kWh.

Et regnestykke, strømpris × forbruk:

  • Snittpris i 2023 i NO2: 113 øre/kWh (strømpris) × 15 000 kWh (forbruk) = 16 950 kroner
  • Mulig prisnedgang med 6 % i 2025: 106 øre/kWh (strømpris med nedgang) × 15 000 kWh (forbruk) = 15 900 kroner
  • Årlig besparelse: 1050 kroner

Her kan en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge nyte en årlig besparelse på rundt 1000 kroner. Det er viktig å huske at regjeringens strømstøtte beskytter deg mot veldig høye strømpriser og dekker 90% av priser over 91,25 øre/kWh (inkl. mva.) for privathusholdninger.

Kort oppsummert

Det nordiske kraftsystemet har blitt klokere

Hele Norden har innført en ny metode å beregne strømprisene på, såkalt flytbasert markedstilkobling. Denne metoden sørger for økt kapasitet i strømnettet og mindre forskjeller mellom prisområdene, uten at det blir bygget nye kabler.

Den nye modellen utnytter kapasitetene i strømnettet bedre, og det er noe vi vil ha nytte av i det lange løp, selv om det betyr noen prisendringer på kort sikt, forklarer Tom Eirik, handelssjef i Ishavskraft.

Ishavskraft oppdaterer deg alltid på slike endringer

Hos Ishavskraft kan du være trygg på at du får informasjon om de tingene som kan påvirke strømregninga di. Om du har spørsmål om strømprisene , så får du alltid et ærlig svar av oss. Ring oss gjerne på kundeservice mellom klokka 09:00 og 15:30 alle hverdager på telefon 776 12 000 , eller send oss en e-post på kunde@ishavskraft.no .

Er du ikke Ishavskraft-kunde enda? Det er enkelt å bli kunde, og hos oss er du trygg!

Se våre strømavtaler