HJELP, hva betyr alle disse ordene på strømregninga mi?
Det er mye på strømregninga som kan virke forvirrende. Med denne guiden får du alle fremmede ord og begreper enkelt forklart!
- Tekst
- Freddy Vith, Julia Wagner etaD
- Publisert
- Foto
- Fizkes / Shutterstock
Mange kjenner seg igjen i situasjonen din. Det er flere ord på strømregninga som du aldri har hørt om før. Elavgift, energiledd og døgnmaks – hvem bruker egentlig disse ordene til daglig? Veldig få!
Om du betaler strømregninga hver måned uten å være helt sikker på hva alt gikk til, så håper vi endre på det nå, fordi...
Her får du en enkel guide som forklarer hele strømregninga for deg, steg for steg:
Strømbegreper på regninga di
Påslag:
Dette er en ekstra kostnad som strømleverandøren legger til spotprisen for å levere strømmen til deg.
Det er som når du bestiller pizza med hjemlevering – du betaler en ekstra sum for at den skal bli levert på døra.
Som en del av påslaget på strømprisen betaler du også for elsertifikater. Dette er en avgift som støtter utbygging av fornybar energi, som vindkraft og solenergi. Elsertifikatet er pålagt av myndighetene.
Spotpris:
Dette er prisen du betaler for strømmen time for time, og den varierer gjennom døgnet. Gjennomsnittsprisen er det gjennomsnittet du betaler i løpet av måneden, basert på de spotprisene som var gjeldende når du brukte strømmen.
Dette gjelder kun selve strømprisen og inkluderer ikke andre kostnader eller nettleie.
Våre strømavtaler finner du her: og
Visste du at spotprisen varierer fordi...
varierer fordi den er avhengig av tilbud og etterspørsel på strømmarkedet. Når mange bruker strøm samtidig, for eksempel på kalde vinterkvelder når folk varmer opp hjemmene sine og lager mat, øker etterspørselen, og prisen stiger. På tider av døgnet når færre bruker strøm, som om natten, er etterspørselen lavere, og prisen går ned.
I tillegg påvirkes spotprisen av faktorer som været, tilgangen på fornybar energi som vind- og vannkraft og kostnadene for å produsere strømmen.
Fastbeløp:
En fast månedlig kostnad som dekker diverse utgifter som utvikling av app, administrasjon, kundeservice osv. Tenk på det som et Netflix-abonnement, som du betaler for hver måned uansett hvor mye du bruker det.
Nettleie – alt på én regning
Nettleie er en avgift du betaler til nettselskapet for å få strøm levert til hjemmet ditt. Det dekker kostnadene for å bruke strømnettet, som vedlikehold av ledninger, strømmaster og andre nødvendige systemer som sikrer at strømmen når deg trygt og stabilt.
Enkelte må betale separate regninger for strøm og nettleie. Det slipper du hos oss.
Vi tilbyr nemlig det vi kaller for gjennomfakturering – det betyr at vi har en avtale med din netteier om at nettleien din inkluderes på samme regning som strømmen.
Du får altså alt samlet på én regning, noe som gjør det enklere for deg å holde oversikt og gir deg færre regninger å håndtere. Enkelt og greit!
Les mer om nettleie:
Visste du at en strømleverandør er...
En strømleverandør er selskapet du kjøper strømmen fra, og du kan velge hvilken strømleverandør du vil bruke (vi håper selvfølgelig at du velger Eskil og oss andre i Ishavskraft).
Her er Eskil – en av de hyggelige og hjelpsomme stemmene du møter på kundeservice på og
En netteier (eller nettselskap) er selskapet som eier og vedlikeholder strømnettet i området der du bor. De sørger for at strømmen faktisk kommer frem til hjemmet ditt gjennom ledningene, strømmastene og andre deler av strømnettet.
Netteieren har monopol i sitt område, noe som betyr at de er det eneste selskapet som kan eie og vedlikeholde strømnettet der du bor.
Kort sagt: Strømleverandøren selger deg strømmen, mens netteieren sørger for at strømmen kommer frem til deg.
Energiledd:
Denne delen av nettleien varierer avhengig av når på døgnet du bruker strøm. Hos de fleste nettselskaper er det rimeligere å bruke strøm om kvelden og natten (mellom kl. 22 og 06) enn på dagtid (mellom kl. 06 og 22). Det er litt som å ta bussen utenom rushtiden – det er ofte billigere.
Samtidig er det viktig å være forsiktig med å bruke apparater som vaskemaskin og tørketrommel på natten når du sover, siden det kan være en sikkerhetsrisiko å ha disse gående når du ikke kan følge med.
Elbilen din derimot – den lønner det seg absolutt å lade på natta (bare du bruker )!
Har du ikke ladeboks enda?
Her kan du kjøpe på nedbetaling over strømregninga – inkludert installasjon!
Fastleddet / Kapasitetstrinn:
Mange nettselskaper setter prisen basert på hvor mye strøm du bruker samtidig. De ser på gjennomsnittet av de tre timene på tre ulike dager i måneden hvor forbruket ditt var høyest. Hvis du har tre dager med ekstra høyt forbruk, kan nettleien din bli dyrere, selv om du brukte lite strøm resten av måneden.
Priseksempel fra netteier :
Snittdøgnmaks:
Døgnmaks er den timen i løpet av et døgn hvor du brukte mest strøm. Her vises gjennomsnittet av de tre høyeste døgnmaksene i måneden. For eksempel, hvis din snittdøgnmaks er 5,39 kWh, vil det avgjøre hvilket kapasitetstrinn du faller inn under.
I strømregninga brukt i vårt eksempel vil du havne på kapasitetstrinn 5-10 kWh.
Ønsker du å følge med på timene med høyest strømforbruk?
Sjekk «Din analyse» i .
Midlertidig strømstønad:
Også kjent som strømstøtte, trekkes fra nettleie-delen av strømregningen din. Du får støtte for 90 % av kostnaden når spotprisen, beregnet time for time, er over 73 øre/kWh, ekskl. mva. Du kan se din beregnede strømstøtte i og på .
Forbruksavgift (elavgift) og avgift til Energifondet:
Disse er avgifter som går til staten, ikke til strøm- eller nettselskapet. På samme måte som veiavgift går til staten og gir oss vedlikehold av veiene våre.
Avbetalingsprodukt, en kjekk ordning for hjemmet
Om du har nedbetaling over strømregninga av for eksempel en Fujitsu , så vil dette også komme med på strømregninga i en egen inndeling kalt Avbetalingsprodukt.
Det er én linje per produkt du har kjøpt, fordi du kan jo tross alt ha kjøpt både og .
Du får oppgitt disse postene:
- produktet du har valgt, for eksempel varmepumpa
- delbetaling, det du betaler per måned i kroner
- mva.
- gjenstående terminer, altså hvor mange måneder du har igjen av nedbetalingen din
- gjenstående beløp, det du mangler å betale før varmepumpa di er ferdig nedbetalt
Generelt
Leveringsadresse:
Dette er adressen der strømmen faktisk blir levert, altså hvor strømavtalen din er registrert. Det er adressen til boligen eller bygningen som får strømmen.
Fakturaadresse:
Dette er adressen der du mottar strømregningene dine. Den kan være forskjellig fra leveringsadressen.
For eksempel, hvis du har en hytte som du får strøm til, kan leveringsadressen være hytta, mens fakturaadressen er hvor du ønsker å motta regningene.
Målernummer:
Dette er ditt unike identifikasjonsnummer som brukes for å gjenkjenne strømanlegget ditt. Det er et nummer på 16 sifre. Du finner det i , vanligvis et sted blant alle bryterne.
Hvis du har problemer med å finne det, kan du for eksempel kontakte utleieren din eller styrelederen i borettslaget/sameiet. Vi kan selvfølgelig også hjelpe deg her på kundeservice, så ring oss gjerne på .
Prisområde:
Her står det hvilket prisområde strømavtalen din er registrert på. Norge er delt opp i fem prisområder – Østlandet (NO1), Sørlandet (NO2), Midt-Norge (NO3), Nord-Norge (NO4)* og Vestlandet (NO5). Strømprisen din varierer etter hvilket av disse områdene strømavtalen din er registrert på.
*Kunder i Nord-Norge (NO4) slipper mva.: Om du bor du i Nord-Troms og Finnmark, slipper du elsertifikat også.
Strømavtale:
Her vises navnet på strømavtalen din. For eksempel, hvis avtalen din heter "Spotpris privat N," betyr det at du har en spotprisavtale, er privatkunde (eller enklere sagt husholdningskunde) og leveringsadressen din er i prisområdet Nord-Norge (NO4).
Varighet:
Her kan du se om avtalen din er løpende eller har en fast periode. Hvis du for eksempel har fritak for fastbeløp, vil du også se utløpsdatoen for dette fritaket, slik at du vet når vilkårene eventuelt endres.
Elsertifikat og mva.:
Som en del av påslaget på strømregninga betaler du også for elsertifikater, som støtter utbygging av fornybar energi. I tillegg legges merverdiavgift (mva.) til, som er en generell avgift på alle varer og tjenester. Disse kostnadene er inkludert i det endelige beløpet du betaler.
Flere spørsmål?
Selv om vi håper at denne oversikten gir deg gode svar, så er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss på kundeservice på telefon eller sende en e-post til .
Vi (og også Eskil som du fikk se bilde av over) er her for deg, enten du har spørsmål til strømregninga eller noe annet.