Hopp til hovedinnholdet

Velg innlogging

De billigste strømavtalene er ikke alltid de beste

Når du leter etter en billig strømavtale, er det vanlig å bruke sammenligningssider. Det er enkelt å tenke at de avtalene som ligger øverst på lista er de beste – slik er det ikke alltid. Noen ganger har de skjulte vilkår, bindingstid og dårlig kundeservice. Få oversikt over hvordan du finner den beste strømavtalen for deg.

Tekst
Marie Baird, Julia Wagner, Ann-Jeanette Nergård, Freddy Vith
Publisert
Foto
Shutterstock

Sett deg inn i vilkårene

Pris er selvfølgelig viktig når du man velger strømavtale. Du har sikkert sett at noen strømleverandører til og med tilbyr «gratis» eller «negative» påslag på strømmen.

Det kan lønne seg å være skeptisk til disse. Disse tilbudene kommer ofte fra nye aktører i markedet og er laget for å lokke til seg mange nye kunder raskt. Som regel forsvinner disse tilbudene (og noen ganger også strømselskapet) fort fra markedet.

Hvis du ønsker en langsiktig og god strømavtale, så er det lurt å se etter en strømavtale som:

  • Er tilgjengelig for både eksisterende og nye kunder
  • Ikke er tidsbegrenset eller volumbegrenset
  • Ikke setter krav om medlemskap
  • Ikke setter krav om kjøp av andre produkter
  • Er fleksibel og enkel å endre

I tillegg bør du være obs på bindingstid og styre unna såkalte variable prisavtaler. Det kan lønne seg!

Ønsker du kun én strømregning?

Hvis du ønsker at strøm og nettleie skal komme på én og samme regning, er det lurt å finne ut om strømleverandøren har avtalt gjennomfakturering med netteieren der du bor.

Har strømleverandøren i tillegg god kundeservice vil du ved behov kunne be om betalingsutsettelser helt gebyrfritt.

To medarbeidere hos Ishavskraft smiler og ler muntert. Den ene kvinnelige ansatte sitter ved kontorpulten sin, mens den mannlige ansatte står ved siden av og ser mot en laptop-skjerm. Det er lyst og luftig rundt dem, og bildet er tatt foran en glassvegg.

Hvor hjelpsom er strømleverandøren?

Mens pris og bindingstid er en viktige faktorer når du velger strømavtale, er det andre aspekter som også bør vurderes. Prisen på strømavtalen er nemlig ikke den eneste pekepinnen på kvaliteten til en strømleverandør.

Rask respons på henvendelser og en dedikert kundeservice betyr mye når du man trenger hjelp. Samtidig skal du ha muligheten til å se forbruket ditt, forbrukshistorikk, spotpris , strømstøtte , og annet om strøm.

Dette får du oversikt over i appen til strømleverandøren, og denne kan være et meget viktig verktøy for å bli mer bevisst på forbruket ditt og sette inn strømsparetiltak .

Hos noen strømleverandører kan du man også kjøpe strømrelaterte tilleggsprodukter, som f.eks. varmepumpe eller elbillader , som kan hjelpe deg å spare strøm. Hos noen får du også en nedbetalingsordning, som mange opplever som svært nyttig, spesielt nå for tiden med økte priser overalt. 

Varmepumpe i en innbydende og moderne stue med jordfarger og røffe tekstiler og materialer. Veggene er beige, og lyset flommer inn fra høyre. Varmpeumpen fra Fujitsu henger midt i rommet over sofaen, og man kan skimte sofabordet i forgrunnen.

Er du opptatt av miljø og bærekraft?

Ønsker du å velge en strømavtale som fremmer fornybar energi og bidrar til reduksjon av klimagassutslipp?

I utgangspunktet er nesten all strøm produsert i Norge fornybar. De fleste store strømselskaper deler sitt engasjement på nettsiden sin , og du kan ofte finne at de publiserer bærekraftsrapporten sin.

En strømavtale fra et miljøengasjert strømselskap kan likevel ikke annonseres som bærekraftig, så lenge det ikke kjøpes såkalte opprinnelsesgarantier for alle kundene.

Du som kunde kan derfor gjøre 2 ting:

  1. Kjøpe «opprinnelsesmerket strøm» som tilleggsprodukt. Du betaler da et noe høyere påslag, men med ditt bidrag støtter du til gjengjeld lokale, norske, og fornybare strømprodusenter. Strømmen som kommer ut av stikkontakten, vil være den samme som før.
  2. Velge et selskap som er genuint opptatt av miljøet, selv om du velger å ikke kjøpe tilleggsproduktet «opprinnelsesgaranti».

Selv om disse avtalene kan være noe dyrere (på grunn av høyere påslag), er de et bedre alternativ for deg som ønsker å redusere klimafotavtrykket ditt.

Tenk langsiktig når du velger strømavtale

Når du ser på strømavtaler er det viktig å sammenligne:

  • påslag
  • månedspris
  • fakturagebyr
  • evt. opprinnelsesgaranti

Se opp for uventende administrasjonsgebyrer, og andre kostnader som ikke er relatert til strøm. Alle kostnader og tilleggsprodukter skal du få opplyst om på strømregningen din.

De beste strømavtalene gir deg full åpenhet og strømregningen skal reflektere det du har lest i vilkårene til strømavtalen, uten flere hemmelige priselementer. Statlige avgifter er nemlig likt overalt.

Det er også viktig å ta hensyn til ønsket om en god kundeservice, app og strømbesparende tilleggsprodukter .

Spør deg selv:

  • Hva du ønsker du å gjøre i det tilfellet du trenger svar på dine spørsmål og hjelp?
  • Kan det være at du trenger betalingsutsettelser en gang i blant?
  • Ønsker du enkel oversikt i en gratis app ?
  • Ønsker du tilgang til nedbetalingsordninger?

Hvis du får du et seriøst første inntrykk av selskapet, finner all informasjon på nettsiden , forhåndsvisningen av appen ser bra ut og du har fått svar på dine spørsmål fra kundeservice – da vil du kunne ta en velinformert beslutning!

Så husk å ha i bakhodet – de beste strømavtalene havner ikke alltid øverst på lista i sammenligningstjenester.

En dame som holder en telefon. Hun har på seg dongeribukse. Du ser kun utsnitt av livet og ned til lårene, hvor hun holder mobilen og hendene bak ryggen. Fokuset er på skjermen på mobilen, hvor du ser et bilde av Ishavskraft-appen.

Er du ikke allerede kunde hos Ishavskraft?

Sjekk ut hvilke trygge strømavtaler du får av Ishavskraft.

Hos Ishavskraft får du:

Ikke vent! Bestill i dag , så kan du være trygg på at du får en god strømavtale.